window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-11DJBTT96Z'); (function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-PPVDW5LL');

Dante... Dat is ingewikkeld toch!?

Geluid
Jim Cloots

Dante… dat is ingewikkeld toch!?

Dat is een reactie die we geregeld krijgen wanneer de woorden Dante of audio over IP vallen.
Terwijl de complexiteit van dit systeem in de praktijk heel erg meevalt, sterker nog… het is zelfs heel erg gemakkelijk om binnen een mum van tijd een opzichzelfstaand Dante audio netwerk op te zetten en in te richten.

Wat is dat nou eigenlijk?… Dante

In 2006 ontwikkelde het bedrijf Audinate het Dante protocol, dit is vandaag de dag veruit het meest gebruikte protocol om audio over een netwerk te distribueren, zowel in kleine als grote en complexe situaties. Denk hierbij aan centraal audiobeheer binnen bedrijven, instellingen en grote stadions, maar ook aan live situaties zoals shows en concerten. Het protocol maakt gebruik van de ‘’normale’’ industrie netwerk standaarden om ongecomprimeerd en zonder merkbare vertraging een netwerk matrix van tot maximaal 512 x 512 kanalen op te zetten (bij gebruik van een gigabit switch). In zijn algemeenheid moet je Dante dus zien als een breed en flexibel in te zetten audio matrix welke alle kanalen van de apparatuur die in het netwerk hangt, vrij kan routeren.

De voordelen:

> Dante maakt gebruik van ‘’normale’’ netwerkswitches en bekabeling, er is dus niks speciaals nodig om een matrix op te zetten wat aanzienlijk scheelt in de kosten

> Je audio matrix is overzichtelijk weer te geven en in te richten in de Dante controller software.

> Je hoeft geen ingewikkelde IP instellingen te configureren, de apparatuur meldt zichzelf aan in het netwerk en verschijnt automatisch in de software.

> Dante is een universeel protocol, inmiddels maken honderden fabrikanten producten die werken met Dante, het is dus makkelijk om een systeem naar wens op te zetten en later eventueel uit te breiden.

> Door een tweede set met kabels en switches toe te passen zet je eenvoudig een redundant netwerk op, mocht je Dante netwerk om wat voor reden dan ook falen pakt het ‘’tweede’’ netwerk de audio meteen en zonder hoorbare overgang op!

 

Full AVL en Dante:

Momenteel biedt Full AVL een breed assortiment met Dante producten zoals de Ecler MIMO Dante audio matrix, een PagenetDN paging tableau met geïntegreerd touchscreen, inprik- en distributiesystemen en verschillende Dante versterkers. Ook bieden we eenvoudige maar krachtige oplossingen met de verschillende Audinate AVIO-adapters welke in verschillende xlr en usb in- en output varianten te krijgen zijn!

Uiteraard kunnen we je adviseren bij het maken van de juiste keuzes, producten en configuraties. Onze mensen zijn gecertificeerd en hebben hebben kennis van zaken. Wij helpen je graag!