Verlichting voor webinars

Verlichting
Mischa Woudenberg

Als je denkt dat je voor een Webinar met een goede kwaliteitscamera een eind kunt komen, dan heb je het mis.

Het verlichten van de spreker of producten die je onder de aandacht wil brengen is zeker zo belangrijk. Alle camera’s, ook minder goede, presteren veel beter bij de juiste belichting. Wil je als bedrijf jezelf of je klanten helpen om beter voor de dag te komen, besteed dan aandacht aan de belichting.

Driepuntsbelichting

Als vuistregel zeggen we dat je minimaal 3 verlichtingsarmaturen nodig hebt een om spreker op een goede manier zichtbaar te maken, 2 armaturen zorgen onder een hoek van ongeveer 45 graden voor de frontale belichting, een derde armatuur kan achter de spreker gebruikt worden als zogenaamd tegenlicht. Tegenlicht zorgt ervoor dat de spreker loskomt van zijn achtergrond en geeft het plaatje meer diepte. In de ideale omstandigheden zorg je ervoor dat een ruimte niet beïnvloed wordt door bijvoorbeeld invallend daglicht. Daglicht kun je niet controleren en zal dus onverwachte veranderingen kunnen veroorzaken waardoor je camera ineens overbelichte beelden krijgt.

Kleurtemperatuur

Kies ervoor om de kleurtemperatuur af te stemmen op de boodschap. Een professionele zakelijke boodschap komt minder goed over bij romantisch warm witte verlichting. Kies hiervoor een meer neutrale witte kleur verlichting, bijvoorbeeld een kleurtemperatuur van 4000 Kelvin. Het tegenlicht zou je zelfs nog wat koeler kunnen gebruiken om wat meer contrast te krijgen met de omgeving. Is de omgeving ook belangrijk voor je boodschap, zorg dan dat ook de omgeving verlicht is. Pak je het nog professioneler aan en ga je gebruik maken van een “greenscreen” techniek, zorg dan dat ook de groene achtergrond gelijkmatig verlicht is om het resultaat van de digitale achtergrond optimaal en gelijkmatig te krijgen.

Full AVL kan je adviseren over verlichtingsarmaturen en besturingssystemen die aansluiten bij jouw toepassing en wensen. Neem contact op en stel je vragen.