Studenten shinen op GLOW Eindhoven

GLOW Eindhoven is het Lichtkunstfestival in de openbare ruimtes. Gemaakt voor en geïnspireerd door de stad. Verschillende installaties en projecties belichten het centrum van Eindhoven tijdens GLOW 2024 van 9 tot 16 november. Het thema van dit jaar is ‘The Stream’ en staat voor de fundamentele krachten die ons bestaan vormen en kleur geven.  

Wij mochten een kijkje achter de schermen nemen bij de lichtkunstwerken Portals en Aurora’. Beiden werden aangestuurd met behulp van de Visual Productions CueCore2. Wij interviewden docent lichttechniek, SintLucas Dennis Bruynseels en studenten van SintLucas en Fontys om erachter komen hoe zij hun lichtkunst realiseren. 

Foto’s Aurora – Bart van Overbeeke

Het avontuur begint voor de studenten wanneer ze benaderd worden door de GLOW Academy om na te denken over concepten die passen bij het thema. Daarnaast stimuleert de GLOW Academy krachtige samenwerkingen tussen verschillende scholen, experts en bedrijven, iets dat ook in deze twee projecten sterk naar voren treedt.

Portals

Je kent het vast wel – je maakt je klaar voor een feestje, kiest thuis de perfecte outfit met bijpassende schoenen, kijkt nog even naar je haar in de spiegel en voelt je helemaal klaar om de deur uit te gaan. Het feestje begint namelijk thuis al, en dit gevoel wil je onderweg natuurlijk niet verliezen. Dit was precies de missie van de derdejaars studenten Allround Podium- en Evenementtechniek, Ruimtelijke Vormgeving en Software Development van SintLucas in Eindhoven en Boxtel.

Hun oorspronkelijke plan was om dit feestelijke gevoel door te trekken in de treinen of op de stations rondom GLOW Eindhoven. Door enkele beperkingen kon dit echter niet doorgaan, en daarom besloten ze het feestje in de stationshal van Eindhoven Centraal te starten. Zo ervaren de treinreizigers meteen de GLOW-Experience op het moment dat ze de trein uitstappen met het lichtkunstwerk ‘Portals’.

Omgaan met uitdagingen

Portals werd geïnspireerd door de ouderwetse strippenkaart – een iconisch alledaags object dat beweging en verbinding symboliseert. Tijdens het proces moesten de studenten rekening houden met een aantal beperkingen die invloed hebben op de show. Denk aan de monumentale waarde van het pand en de veiligheidsrisico’s bij een grote doorstroom van reizigers.

De studenten bedachten een lichtshow op basis van intervallen waarbij licht en audio rekening houden met het treinverkeer. Ze combineerden videoprojectie, LED-parren met zoom, LED barren en een aantal profiel moving heads voor de juiste intensiteit en een gelijke lichtspreiding op het plafond. Dit is precies waar de CueCore2 een uitgelegen oplossing bleek. In totaal zijn er drie CueCores ingezet om Portals vorm te geven.

Visual Productions specialiseert zich namelijk in Solid-State licht-aansturingen die veilige, gebruiksvriendelijke en indrukwekkende lichtshows als resultaat hebben.

Gerealiseerd door: Bas Pennings, Bram Claassen, Ceder Aarts, Dewi van den Broek, Ditz Guntlisbergen, Joost Roelofs, Luke van den Broek, Rik Eijdhoven, Sofia van Vught en Thuur Staring

De CueCore2 is echt heel intuïtief en oplossingsgericht. Je koppelt protocollen eenvoudig aan elkaar en hebt geen grote lichttafel meer nodig. Perfect voor de link met audio en video.

Bram Claassen | SiNT LUCAS

Visual Productions CueCore2

Met de Cuecore2 konden ze alles nauwkeurig aan sturen en een gestroomlijnde technische samenwerking creëren. Een mooie metafoor voor de samenwerking tussen de studenten, die samen een feestelijke stroom mensen richting de GLOW Eindhoven-route realiseerden. Een goed begin van het feestje.

De studenten hadden goed in de gaten met welke (on)mogelijkheden ze te maken hadden. Vandaar dat de CueCore2 een voor de hand liggende keuze was. De docenten waren uiteraard al wel bekend met dit product, maar voor de studenten was dit een nieuwe uitdaging. Vandaar dat ze van Full AVL Accountmanager Mischa Woudenberg een crash-course programmeren kregen. Voor veel studenten een enorme invloed aan interessante en waardevolle informatie.

Zo’n training nodigt echt uit om er nog meer te oefenen en ervaring op te doen, dan krijg je alles nog sneller onder de knie. Als alles dan eenmaal werkt kun je nog trotser zijn.

Dewi van den Broek | SiNT LUCAS

Aurora 

Dansende stromen van licht, vloeiende bewegingen in de lucht die een gevoel van verwondering oproepen; Aurora Borealis, het noorderlicht. Dit was voor de tweedejaars studenten van Fontys Industrial Design Engineering in Venlo de inspiratie voor hun lichtkunstwerk. ‘Aurora’, het lichtkunstwerk bij Kennispoort Eindhoven werd gerealiseerd samen met eerstejaars studenten evenement en podiumtechniek van Sint Lucas.

De studenten willen met hun kunst een echt ‘WOW-gevoel’ opwekken door slim om te gaan met elementen als kleur, lichtspel en vloeiende bewegingen. De missie van de studenten is een gevoel van verwondering creëren dat een gedeelde herinnering van verbintenis met zich meebrengt bij alle bezoekers. Net als bij de echte Aurora Borealis.

De studenten van Fontys IDE bedachten het concept voor Aurora waarna ze zijn begonnen verschillende materialen te testen om de behuizing te maken. Voor hen was Aurora een uniek project waar ze veel verder in de realisatiefase betrokken waren dan normaal gesproken.

Aangezien ons project in de buitenlucht en op een behoorlijke hoogte plaatsvindt, moeten we rekening houden met het weer en de veiligheid, daarvoor was de CueCore2 een topkeuze om betrouwbare lichtaansturing te realiseren.

Luca de Wind | SiNT LUCAS

Solid-state Lichtaansturing

Toen de studenten eenmaal een proof of concept ontwikkeld hadden, kwamen ze in contact met de eerstejaars studenten Allround Podium & Evenemententechniek SintLucas via de GLOW Academy.

Voor de Sint Lucas studenten begon het avontuur van lichtsturing bij dit project, aangezien dit een onderwerp is dat pas later in het leerjaar wordt behandeld. Vandaar dat zij de CueCore2 training ook enorm op prijs stelden.

Aan de slag gaan met de CueCore2 was voor de studenten een behoorlijke uitdaging, aangezien dit hun eerste contact was met lichtsturing. Dit legde een behoorlijke druk op hun schouders die naar eigen zeggen ervoor zorgde dat ze nog meer zijn gegroeid.

De studenten waren zeer gedreven om de uitdagingen aan te gaan die op hun pad kwamen. Vooral bij het opschalen van het proof of concept zochten de studenten naar oplossingen waar de CueCore2 er eentje van was. Ze vonden het product behoorlijk laagdrempelig voor de functionaliteiten die hij bevat, en omdat ze geen lichttafel meer nodig hadden kon het project geheel veilig en droog draaien.

Gerealiseerd door: Irene Wauben, Jada Piard, Meike van Stiphout, Anouk van de Pol, Bram Apeldoorn, Guus van Stiphout, Luca de Wind, Sam van de Brink en Max van Ulzen

Tijdens de CueCore training werden we overspoeld met informatie voor ons project. Maar Mischa gaf meteen ook veel sturing, waardoor we vervolgens heel enthousiast konden beginnen met programmeren. De CueCore2 bleek al snel heel toegankelijk, vooral met de velen functionaliteiten die hij heeft.

Sam van den Brink | SiNT LUCAS

Lichtaansturing van de toekomst?

De lichtkunstwerken bij GLOW Eindhoven vragen vaak om armaturen met een zeer specifieke functionaliteit, zegt docent Dennis Bruynseels. De kwaliteit hiervan verschilt daarbij ook enorm. “Hierdoor zijn de armaturen vaak ook vrij beperkt in de rest van de branche waar wij in werkzaam zijn en onze studenten voor opleiden.” Er is dus weinig raakvlak met de wereld van architecturale, entertainment en theater verlichting. Dat maakt dit project ook meteen een stuk unieker, aangezien de studenten verschillende armaturen hebben vergeleken waarbij elementen als kleurrendering, CRI en exacte mes positie mogelijk wel belangrijk waren. Dit zijn onderdelen waar vaak bij vaste installaties over nagedacht wordt, net zoals de toepassing van solid-state aansturing met behulp van Visual Productions. Voor de studenten dus een relevante kennismaking met het werkveld.

Daarnaast hebben we ook de rol van duurzaamheid besproken, waar uiteraard ook veel aandacht voor is. Zo wordt er ieder jaar namelijk veel verLED en wordt er in de straatverlichting steeds meer rekening gehouden met flora en fauna. Op die manier zorgen de lichtkunstenaars, experts en de gemeente steeds beter voor duurzaam verlichte kunst.

Al met al is GLOW Eindhoven dit jaar weer indrukwekkend, vooral met de bijdrage van deze enthousiaste studenten die vol trots de lichtkunstwerken ‘Portals’ en ‘Aurora’ hebben gerealiseerd. Hun boodschap was dan ook duidelijk. Begin het feestje lekker vroeg, ga eropuit, ga op avontuur en deel die ervaringen met je geliefden. Dit geldt natuurlijk niet alleen tijdens GLOW.