Casambi

Verlichting
Patrick Leijten

We horen de laatste tijd steeds meer en vaker over Casambi, maar wat is dat nou eigenlijk en kunnen we er in professionele toepassingen ook gebruik van maken?

Bluetooth Low Energy

Casambi is een relatief nieuw protocol om o.a. verlichting aan te sturen. Het maakt gebruik van de nieuwste Bluetooth Low Energy standaard. Omdat alle smartdevices zoals telefoons, tablets en zelfs smartwatches gebruikmaken van deze techniek, is het één van de weinige technologieën die wereldwijd zo breed ondersteund wordt. Deze techniek is ontwikkeld door Nokia Research Center, daar waar de oprichters van Casambi hun carrière zijn begonnen.

Draadloos Mesh netwerk

Casambi maakt gebruik van Bluetooth Low Energy waarmee het een zogenaamd Mesh netwerk opbouwt. Dit houdt in, dat elke Casambi component zowel een zender als een ontvanger is. Door alle componenten met een nabijgelegen component te laten communiceren, is de opbouw van een groot en uitgestrekt bereik prima te realiseren. Je hoeft hier niets voor te doen, elke component in het netwerk organiseert zelf zijn verbindingen met de andere componenten. Ook als een component offline gaat, herstellen de andere componenten zichzelf met nieuwe verbindingen.

Casambi App

“Interface is king” hoor je wel eens zeggen, dat is een waarheid als een koe als je het aan mij vraagt. Populaire apps zijn vaak groot geworden door de heldere en bruikbare userinterface. Ook Casambi heeft een prachtige interface, uiteraard verkrijgbaar voor alle populaire platformen. Met de Casambi App kun je het systeem instellen en bedienen. De app is zo gebruiksvriendelijk gemaakt dat je geen technische kennis hoeft te bezitten om er gebruik van te maken. Casambi partners kunnen features aan de app laten toevoegen om alle mogelijke denkbare verlichtingsvraagstukken invulling te geven.

Alle Casambi producten van verschillende merken zijn compatibel met elkaar, er zijn al vele merken die het systeem hebben omarmd. Zij produceren actoren en sensoren die de Casambi Bluetooth chip bevatten. Sensoren zijn bijvoorbeeld bedieningselementen die via het Casambi netwerk bepaalde verlichting kunnen aansturen. Actoren zijn de “ontvangers” van deze opdrachten en schakelen bijvoorbeeld de lamp aan of uit.

Toepassingen

Langzaam zien we Casambi ook in professionele omgevingen zijn intrede maken. Of Casambi de vervanger zal worden van bijvoorbeeld Dali of KNX is nu nog niet te zeggen, maar het is niet ondenkbaar dat door de steeds grotere betrouwbaarheid van draadloze communicatie het marktaandeel van dit soort producten zal stijgen in omgevingen waar tot voor kort alleen met bedrade systemen werd gewerkt.

Één van die bedrade systemen is DMX512, wat veel voorkomt in entertainment- en architectuurverlichtingsinstallaties. Dit protocol is nog steeds de standaard als het gaat om het aansturen van verlichting waarbij timing, mooie synchrone fadetijden of juist snelle effecten gewenst zijn. Ik kan me voorstellen dat het wenselijk is om dat soort systemen te koppelen aan een Casambi systeem. Heel veel armaturen hebben nog steeds alleen de mogelijkheid om via DMX aangestuurd te worden. Full AVL biedt hiervoor oplossingen in de vorm van Casambi naar DMX converters, of juist het omgekeerde. Mocht je daar vragen over hebben neem dan gerust contact met me op.

Dan het antwoord op de vraag “kunnen we er in professionele toepassingen gebruik van maken?” Ik denk van wel, maar het hangt erg af van de verlichtings- en besturingswensen van de gebruiker. Het blijft belangrijk om de wensen van de gebruiker goed in kaart te hebben voor je een systeem als Casambi adviseert. Technisch gezien is er veel mogelijk en is het een betrouwbaar systeem. Wij helpen je graag bij het in kaart brengen van deze wensen en geven passende adviezen voor de te kiezen besturingen. Naast Casambi hebben we expertise op het gebied van Dali, DMX en allerlei IP netwerk protocollen. Neem gerust contact met ons op, we vinden het leuk om vrijblijvend met je te sparren om zo het juiste advies te kunnen geven.