DALI en DMX integreren 2.0

Verlichting
Joep van Iersel

Zorgeloos een DALI integratie aangaan? Visual Productions maakt het mogelijk met hun DaliCore. De DaliCore is een all-in-one tool om DMX naar DALI conversies te maken of om in te zetten als standalone DALI Controller.

Voordelen DaliCore ten opzichte van klassieke DALI converters

De DaliCore is meer dan alleen een DMX naar DALI converter, hij biedt een compleet scala aan functionaliteiten welke de integratie van een DALI systeem een stuk eenvoudiger maken.

> DALI commissioning aan boord van de DaliCore, inbedrijfstellen zonder commissioning tool!
> De mogelijkheid tot het gemixt aansturen van DT-6 en DT-8 armaturen met één sturing.
> Bij standalone gebruik mogelijkheid tot het synchroon faden van DMX en DALI armaturen.
> Firmware eenvoudig te updaten waardoor hij toekomstbestendig is.

Minimale vereisten voor een DALI installatie met de DaliCore

De DaliCore beschikt zelf niet over een DALI bus voeding, dit maakt het mogelijk hem te integreren in een bestaande DALI installatie. De volgende componenten zijn noodzakelijk om een nieuw DALI systeem op te zetten:

> Visual Productions DaliCore
> POE adapter of netvoeding ten behoeve van de DaliCore
> DALI busvoeding (let op; geen standaard netvoeding)

Dali commissioning

Waar het bij DMX altijd mogelijk is het adres fysiek in te stellen op het armaturen (uitzonderingen daar gelaten) is het bij DALI niet mogelijk het adres op het armatuur in te stellen. Hiervoor is een Dali commissioning tool nodig, vaak in de vorm van een dongle in combinatie met een software pakket. Bij de Visual Productions DaliCore niet, deze functionaliteit zit in het apparaat! Je kunt eenvoudig een nieuwe installatie adresseren of een bestaande installatie ophalen in de DaliCore. Hierdoor is de DaliCore op bijna alle projecten toepasbaar zonder dat er losse hardware (buiten een laptop met ethernet aansluiting) nodig is om het systeem te programmeren.

Dali bus DT6 en DT8

Bij het gebruik van RGB(W) armaturen is vaak onduidelijkheid in het offertestadium of de drivers welke toegepast zullen gaan worden in het project DT-6 (Intensiteit) of DT-8 (Color control) zijn. Bij het gebruik van traditionele converters is dit zeer belangrijk om rekening mee te houden in het ontwerp om incompatibiliteit te voorkomen. De DaliCore kan beide DALI types aan, de enige limiet waar rekening mee gehouden moet worden is de 64 maximaal beschikbare DALI adressen.

Hybride oplossing

Buiten dat de DaliCore voor een DMX naar DALI conversie ingezet kan worden, is het ook mogelijk de DMX poort als DMX uitgang te gebruiken. Hierdoor is het mogelijk om buiten de 64 DALI armaturen ook 32 DMX armaturen aan te sturen, denk hierbij aan statische armaturen zoals bijvoorbeeld LED parren, LED strips of andere eenvoudige DMX armaturen. Daarbij is het in de DaliCore zo dat de fade’s op armatuur niveau ingesteld worden in plaats van per scène/cue. Het grote voordeel wat hiermee behaald wordt is dat zowel de DALI als DMX armaturen hun dimcurves gelijktijdig uitgevoerd worden.

Meer dan alleen een DMX naar DALI conversie

Buiten dat je de DaliCore aan kunt sturen met behulp van DMX is het ook mogelijk om de DaliCore op vele andere manieren te triggeren. Denk hierbij aan drukknoppen (4x GPI), netwerk commando’s (UDP/TCP/OSC). Hierdoor is de DaliCore ook in te zetten als DALI standalone controller. Combineer hem bijvoorbeeld met de B-Station2 of koppel hem aan je EclerNet Manager project en je kunt eenvoudig DALI scènes oproepen. De 16 scènes kunnen eenvoudig in de web interface aangepast en geprogrammeerd worden. Deze worden vervolgens door externe triggers opgeroepen waardoor je eigenlijk niet door hebt dat het een mix van DALI en DMX armaturen betreft.

Gebruikte producten

Visual Productions DaliCore

Dali en DMX in één installatie combineren lastig? Visual Productions bewijst het tegendeel! De DaliCore is dé controller voor architainment projecten waar een combinatie van DMX en DALI armaturen in aanwezig is.