Drakenfontein 's-Hertogenbosch

De Drakenfontein is de bekendste fontein van de gemeente 's-Hertogenbosch. De fontein staat midden op de drukke kruising van de Stationsweg en de Koninginnenlaan, pal aan de centrumzijde van station 's-Hertogenbosch.

Sector

Merken

Het standbeeld is geplaatst in 1903 en was onderdeel van een wedstrijd die door de gemeente was uitgeschreven. In 1959 werd een tunnel onder de draak aangelegd. De fontein werd hiervoor volledig gedemonteerd. Nadat de tunnel klaar was, is de Drakenfontein weer helemaal opgebouwd.

In 2021 werd de Bossche Drakenfontein opnieuw volledig uit elkaar gehaald, dit keer voor een volledige renovatie. Bijna anderhalf jaar is er door Rots Maatwerk gewerkt aan de renovatie van de fontein. Willem Vissers van Rots Maatwerk vertelt er meer over. “De fontein met de verschillende draken is volledig gedemonteerd, waarbij al het natuursteen zorgvuldig is weggehaald. Daarnaast hebben we de betonbak volledig tot aan het bestaande tunneldek gesloopt. Wij hebben voor het project de volledige engineering en de installatie en programmering van de verlichting voor onze rekening genomen. Zo is er een nieuwe betonnen bak met natuurstenen rand door ons ontwikkeld.” In die bak zijn nieuwe leidingen geplaatst die lopen naar een technische ruimte met de verlichtingstechniek en pomp- en zuiveringsinstallatie, vertelt Vissers. “Deze installatie is geplaatst in een nabijgelegen parkeergarage, 50 meter verderop”.

De verlichting van het monumentale kunstwerk is volledig vernieuwd. “Nu wordt de fontein met duurzame ledspots aangelicht. Deze kun je op afstand aan- en uitzetten. Er zijn diverse lichtprogramma’s beschikbaar, waardoor er bij speciale evenementen de mogelijkheid is om andere kleuren te gebruiken”, aldus Vissers. Een deel van de verlichting is weggewerkt in de natuurstenen rand. “Voor het lichtadvies hebben we samengewerkt met Full AVL uit Tilburg, we werken vaak met Full AVL als vaste partner voor onderwater- en architectonische verlichting. Voor dit project adviseerde Full AVL ons te werken met DTS verlichting, door de HQS technologie is het mogelijk om met warme lichtkleuren dit soort monumenten natuurgetrouw te verlichten.

Onze draak is dé blikvanger van ’s-Hertogenbosch

Roy Geers | Wethouder 's-Hertogenbosch

Verantwoordelijk wethouder Roy Geers zegt over de restauratie van het rijksmonument: “Onze draak is dé blikvanger van ’s-Hertogenbosch als je vanuit het station de stad in loopt. Ogenschijnlijk is er aan de fontein niet veel veranderd. Maar achter de schermen is er heel wat werk verzet. Deze restauratie maakt dat we nu én in de toekomst van dit rijksmonument kunnen blijven genieten.”

Foto's
Ben ter Mull tuin- landschapsfotografie
Bronnen
Straatbeeld.nl en Rots Maatwerk