Blauwe Golven, een meesterwerk van Peter Struycken, is een iconisch kunstwerk gelegen op het Roermondsplein in Arnhem. Dit kunstwerk werd in 1977 aangelegd, gelijktijdig met de bouw van de Nelson Mandelabrug.
Het kunstwerk, dat ongeveer driehoekig van vorm is en indrukwekkende afmetingen heeft van 150 x 300 x 500 meter, bestaat uit een blauw-wit golvend patroon dat verwijst naar de vroegere Oude Haven die de stad met de Rijn verbond. Deze haven verdween na de Tweede Wereldoorlog, waarna de Blauwe Golven hun intrede maakten. Naast zijn artistieke waarde, dient het kunstwerk als een bijzonder vormgegeven parkeerterrein, het grootste in Nederland met deze functie. Het verbindt de Rijn, Museum Arnhem, ArtEZ, de binnenstad en andere stadsdelen, en is daarmee een belangrijk knooppunt in de stad.
Na vele jaren van verwaarlozing raakte het kunstwerk in verval en functioneerde de immense fontein niet meer. In 2020 namen de landschapsarchitecten van Veenenbos en Bosch het initiatief om een geheel nieuw plan te ontwikkelen. Hierbij werden de Blauwe Golven behouden, de fontein in ere hersteld en nieuwe bomen geplant. Het kunstwerk bleef in dit nieuwe plan ook functioneren als parkeerplaats.
Voor de volledige renovatie heeft Rots Maatwerk deelgenomen in een bouwteam om gezamenlijk het ontwerp te bepalen. “Een bouwteam is ideaal om dit soort grote projecten aan te vliegen”, vertelt Willem Vissers, mede-eigenaar van Rots Maatwerk. “Binnen een taakstellend budget moeten er verschillende keuzes worden gemaakt. Het ontwerp moet uiteindelijk zo energiezuinig en duurzaam mogelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan de materiaalkeuze voor de verschillende elementen van de fontein.”
Specifiek voor de fonteinverlichting en de aansturing daarvan trad Rots Maatwerk in contact met Full AVL Distribution. Door de jarenlange samenwerking tussen deze twee partijen wist Rots Maatwerk dat de technische invulling van dit vraagstuk in goede handen was. Patrick Leijten, eigenaar van Full AVL, werkte al vaker samen met de door de gemeente Arnhem aangestelde lichtontwerpster Iris Dijkstra. Een proefopstelling van de door Full AVL geadviseerde DTS Dive serie verlichtingsarmaturen bevestigde de juiste keuze.
Ook voor de aansturing van de fonteinverlichting werd Full AVL ingeschakeld. De veelvuldig in architectuur toegepaste CueCore3 van Visual Productions heeft de volledige controle over het lichtbeeld en zorgt voor een kleurrijk spektakel. De DTS Dive onderwaterverlichting van de fontein kleurt mee met speciale vieringen, herdenkingen en gebeurtenissen. Op Koningsdag is de fontein oranje en tijdens de herdenking van de Slag om Arnhem kleurt de fontein Airborne rood. Uiteraard is de verlichting duurzaam. De fontein heeft 55 spots: 45 stuks DIVE6 in de cirkel en 10 stuks DIVE12 in het midden. Het spel met water en licht zorgt ’s avonds voor een kleurrijk spektakel in de stad.