Het Kasteel van Sparta

Met zicht op het honderdjarige bestaan van “Het Kasteel”, zoals het stadion van Sparta bekend staat, is door de gemeente Rotterdam opdracht gegeven aan Atelier LEK om een passend nieuw lichtontwerp te maken voor de gevels van het oudste deel van het stadion.

Sector

Merken

Iris Dijkstra, lichtontwerper van Atelier LEK, ontwierp hiervoor een plan wat beide doelen kan dienen. Traditioneel en klassiek op normale dagen van de week, uitbundig en spectaculair tijdens evenementen en voetbalwedstijden.

Om dit plan te realiseren ging Atelier LEK op zoek naar de juiste armaturen voor dit project. LED verlichting met voldoende lichtopbrengst, een mooie warmwitte lichtkleur en tevens de mogelijkheid om alle denkbare kleuren te kunnen projecteren voor speciale gelegenheden. Full AVL Distribution, exclusief importeur van het Italiaanse DTS Lighting, verzorgde in samenwerking met Atelier LEK een testopstelling. De DTS Helios Bronse bleek het meest geschikte armatuur, naast de juiste lichttechnische aspecten biedt dit armatuur ook de mechanische sterkte om in openbare ruimtes gebruikt te kunnen worden. De mogelijkheid van diverse lenzen en filters biedt ontwerpers de juiste tools om het lichtbeeld te creëren wat ze voor ogen hebben.

CityTec, specialist in openbare verlichting in de gemeente Rotterdam, en HIG building solutions, die alle installatiewerkzaamheden binnen het Sparta stadion verzorgt, gingen de samenwerking aan om de installatie conform het ontwerp aan te leggen. Een flinke klus, niet alleen omdat het straatwerk opnieuw en op maat gemaakt moest worden, ook het leidingwerk was niet eenvoudig vanwege de vele restricties in het monumentale pand. Citytec plaatste tevens enkele armaturen op masten tegenover het stadion, deze armaturen hebben de specifieke functie om de 3 torentjes en het Sparta logo te verlichten in passende kleurtemperaturen.

De installatie is helemaal klaar voor de toekomst. In de technische ruimte is een kast geplaatst met de externe DTS Drivenet leddrivers. Door deze gevoelige elektronica niet in de armaturen te plaatsen, maar in een beschermde omgeving, is dit de meest betrouwbare vorm van het toepassen van ledarmaturen in zware omstandigheden.

 

Full AVL Distribution verzorgde in opdracht van Nedelko, die als sponsor van Sparta als leverancier van het geheel mocht optreden, ook de volledige aansturing van de gevelverlichting. Een speciaal door Atelier LEK ontworpen design voor de touchscreens werd geïmplementeerd in de DMX aansturing van Visual Productions. Dagelijks wordt automatisch de gevelverlichting ingeschakeld in de neutrale warmwitte kleur, maar voor evenementen kan via elke PC in het Sparta Stadion ingelogd worden om de kleuren naar keuze te kiezen.