kasteel de Keverberg

Middenin het pittoreske Kessel, op een metershoge heuvel aan de Maas, ligt rijksmonument Kasteel De Keverberg. Een unieke vergaderlocatie, trouwlocatie en feestlocatie op de grens van Noord- en Midden-Limburg en een perfect onderdeel van een heerlijk dagje uit vol historie, natuur, architectuur en cultuur. De duizendjarige ruïne van Kasteel De Keverberg is verrijkt met eigentijdse architectuur en brengt zo de historie tot leven.

Full AVL raakte in2014 betrokken bij dit project, het ontwerp van DMV architecten was toen gereed en de eerste afgraafwerkzaamheden van de kelders in de oude kasteelruïne waren van start gegaan. Uniek in de wereld is deze wijze van herbouwen van een ruïne, het oude deel zoveel mogelijk in takt laten, terwijl de oude vorm van het oorspronkelijke kasteel wordt herbouwd met moderne materialen en strakke lijnen. Hierdoor zijn de contouren van het kasteel weer herkenbaar van voor het moment dat het kasteel aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd verwoest. Toch is er er een groot contrast tussen het oude oorspronkelijke deel, en het nieuwgebouwde deel.

Contrast
Dit contrast was de basis en uitgangspunt voor het lichtontwerp, Full AVL schakelde lichtarchitect Mauro Franchi in om een lichtontwerp te maken voor interieur- en exterieurverlichting. Het ontwerp versterkt het contrast tussen de oude mergel- en bakstenen, en de moderne stalen kolommen en glazen wanden van het nieuwe deel. Klassieke warm witte ledverlichting zorgt dat de overblijfselen sfeervol verlicht worden, zowel buiten, als aan de binnenzijde van het kasteel. RGBW ledverlichting met Full Color Technology zorgen voor verlichting van het nieuwgebouwde deel waarbij gebruik is gemaakt van de transparantie van het gebouw. Het nieuwe deel is namelijk van binnen naar buiten verlicht, terwijl het oude deel van de buitenzijde wordt aangestraald. Ook hier dus weer een duidelijk contrast tussen het oorspronkelijke deel en de nieuwbouw. Speciaal voor dit project ontwierp Full AVL samen met de Italiaanse fabrikant DTS Lighting armaturen die voldoen aan de eisen van de lichtarchitect.

Electro van Montfort, verantwoordelijk voor de totale elektrische installatie, schakelde Lux Workx in om alle producten te leveren en installeren, Lux Workx heeft ruime ervaring met ledverlichting en realiseerde al eerder projecten met DTS armaturen waardoor de ondersteuning en kennis ter plaatse gewaarborgd was. De in totaal 256 DTS armaturen zijn aangelsoten op diverse soorten LED drivers waaronder de DTS DMX gestuurde Z8 drivers voor alle dimbare en Full Colour verlichting.

Het resultaat is prachtig en sluit precies aan bij het multifunctionele karakter die de exploitant van deze locatie voor ogen had. De Keverberg beschikt over zeven vergaderruimtes met ieder een eigen sfeer. De met een glazen dak overdekte binnenplaats, sfeervolle kelders en een eigentijdse zolderverdieping met uitzicht over de Maas; er is veel mogelijk op deze unieke locatie!

Voor meer informatie over Kasteel de Keverberg:
http://www.kasteeldekeverberg.nl

 

Foto's
Just Herm & Kasteel de Keverberg
Lichtontwerp
Mauro Franchi
Installateur
Lux Workx