Nedalco schoorsteen Bergen op Zoom

De Nedalco Schoorsteen in Bergen op Zoom kreeg zijn oorspronkelijke lengte van 75 meter terug. Met een 15 meter hoge staalconstructie die in één keer op de schoorsteen werd gehesen is dit monument weer voltooid. Omdat de schoorsteen ernstig verzwakt was moest een deel van de top worden verwijderd. Om het monument te kunnen redden heeft Stichting Schoorsteen Nedalco, een samenwerkingsverband van N.V. Monumenten Fonds Brabant en BOEi, in februari 2010 de schoorsteen gekocht van Koninklijke Nedalco

Sector

Merken

De Nedalco Schoorsteen dateert uit 1938 en is één van de hoogste gemetselde schoorstenen van Nederland. Het bouwwerk is karakteristiek voor Bergen op Zoom. Bij Koninklijke Nedalco werd alcohol gemaakt uit melasse, het was jarenlang een belangrijke werkgever voor de Bergenaren. De schoorsteen wordt een blikvanger voor de stad en vormt straks een bijzondere landmark in het nieuwe plan Schelde Veste. Het stalen frame op de schoorsteen wordt ‘s nachts aangelicht, wat in de wijde omgeving is te zien. Voor de kleur van de verlichting is gekozen voor lichtblauw, een verwijzing naar de spiritus en alcohol die hier gemaakt werd.

Lichtontwerp

Voor het lichtontwerp tekende lichtontwerper Leon van Warmerdam die samen met zijn bedrijf Lichtpunt Theatertechniek de opdracht binnenhaalde voor dit unieke project. Omdat Leon de nadruk wilde leggen op de historie van de schoorsteen was hij op zoek naar een product dat de blauwachtige spiritus kleur kon evenaren. DTS ontwikkelde in samenwerking met Full AVL een armatuur wat perfect aan deze wens voldoet 12 stuks DTS DIVE6 armaturen zullen op grote hoogte weer en wind weerstaan, en ‘de Spiritus’, zoals de schoorsteen door de Bergenaren wordt genoemd, haar blauwe gloed geven die tot in de wijde omgeving te zien is.