De Laatste Pijp Groningen

Ooit had het Boterdiep zeven fabriekspijpen, nu is er nog maar één. Stichting De Laatste Pijp wist te voorkomen dat het bouwwerk tegen de vlakte ging toen de ontwikkeling van het Ebbingekwartier en het voormalig CiBoGa-terrein vorm begon te krijgen. De pijp is 100 jaar oud, 40 meter hoog en heeft een inwendige diameter van 90 cm. De pijp, door de gemeente Groningen aangewezen als gemeentelijk monument, is door Lichtpunt verlicht en van LEDs voorzien. Hierdoor is het een karakteristiek markeringspunt geworden in de omgeving van het Boterdiep in de stad.

Sector

Merken

Leon van Warmerdam is nog steeds trots op dit project, wat hij met zijn bedrijf Lichtpunt 8 jaar geleden uitvoerde. “Zoals je weet zijn er 8 jaar geleden 75 stuks DTS Pixeldrops op De Laatste Pijp en de schoorsteen van Het Paleis geplaatst. Recent hebben we ook Pixeldrops op de watertoren geplaatst en de lichtsturingen draadloos met  elkaar verbonden, zodat er centraal lichtscenes gestuurd kunnen worden. Een eerdere installatie met een ander merk leverde veel storingen op. Het principe van centrale drivers bij de DTS Pixeldrop zorgt voor een stabiele werking; 0 (nul) uitval in de 8 jaar tot nu toe. Tevens is het kleurenpalet veel groter en genuanceerder geworden door de RGBW LED’s in de Pixeldrop.” Aldus van Warmerdam.

Full AVL is voor ons een waardevolle leverancier van kwaliteitsproducten

Leon van Warmerdam | Lichtpunt

Het monteren van de lichtinstallatie was geen sinecure,  werken op grote hoogte vergt speciale kennis en kan alleen door getrainde en gecertificeerde personen worden uitgevoerd. Lichtpunt heeft deze mensen in dienst en kon daarmee de installatie dan ook volledig in eigen beheer installeren en programmeren. De jarenlange samenwerking met Full AVL startte al zo’n 15 jaar terug.  Samen met Lichtpunt zoekt Full AVL steeds naar de beste oplossingen voor de lichtbehoefte van directeur en lichtontwerper Leon van Warmerdam. “Full AVL is voor ons een waardevolle leverancier van kwaliteitsproducten. Hun betrokkenheid en technische kennis geeft ons als projectorganisatie en lichtspecialisten het vertrouwen wat we bij dit soort risicovolle projecten echt nodig hebben”, besluit Leon.

Naast deze schoorsteeninstallatie, werkte Full AVL en Lichtpunt al eerder samen aan een andere mooie Schoorsteen, deze staat in Bergen op Zoom. De Spiritus zoals hij daar genoemd wordt, kun je hier bekijken. In Groningen werd als afsluiting van de viering 400 Jaar Hortusbuurt/Ebbingekwartier dit jaar De Laatste Pijp weer extra in het zonnetje gezet en ook de laatste conventionele HQI verlichting vervangen door amberkleurige ledverlichting.  Dit leverde prachtige foto’s op van fotograaf Roelof Bos.