Fontys Hogeschool voor de Kunsten

Van Rockacademie tot klassieke dans, en van conservatorium tot Academy of Circus and Performance Art. Fontys Hogeschool voor de Kunsten biedt onderdak aan een breed scala van opleidingen die veelal een culturele en muzikale basis hebben.

In het culturele hart van Tilburg vind je direct naast Schouwburg en Concertzaal Tilburg het uitgebreide gebouw van Fontys met een grote diversiteit aan repetitieruimtes, dansstudio’s, een multifunctionele Refter, een grote muziekzaal en een academie-theater. Voor de vervanging van de traditionele theater-, show-, en zaalverlichting werd een grote aanbesteding uitgeschreven aan de hand van het advies van PBTA Theater & Akoestiek.

Als winnaar van de aanbesteding kwam Lichtpunt Theatertechniek uit Groningen uit de bus. Zij maakten het beste plan van aanpak en kozen de juiste producten conform de gevraagde specificaties van de armaturen, aansturing en rigging.

Lichtpunt koos Full ALV als partner en leverancier van het merendeel van de aangeboden materialen. Naast het leveren van materialen zorgde Full AVL tevens voor technische ondersteuning op locatie. Ook de programmering van de diverse lichtsturingen werd door Full AV verzorgd. Samen met een team van lokale bedrijven in Tilburg zorgde Lichtpunt dat de immense installatie van rigging, bekabeling, armaturen en aansturing in 6 weken, tijdens de zomervakantie, werd geïnstalleerd. Zodoende konden studenten na hun vakantie meteen gebruikmaken van de nieuwe faciliteiten.

Vele armaturen van het Italiaanse PROLIGHTS werden toegepast, onder andere:

  • 38 stuks ECL Fresnell JrTW
  • 45 stuks ECL Profile FW 3200K
  • 24 stuks LumiPar 12 UQ PRO
  • 14 stuks LumiPix 12 UQ PRO
  • 6 stuks Polar 3000 High power strobe
  • 70 stuks Display Cob FC
  • 34 Stuks Display Cob WW

Leon van Warmerdam, directeur van Lichtpunt Theatertechniek, was erg te spreken over de armaturen. “Je kunt zien dat Prolights echt aandacht heeft voor lichtkwaliteit, erg mooi dat alle theaterschijnwerpers gekalibreerd worden geleverd. Het Spektra-kalibratie systeem is een absolute meerwaarde!”

Je kunt echt zien dat Prolights aandacht voor lichtkwaliteit heeft

Leon van Warmerdam | Lichtpunt

Naast de vele armaturen leverde Full AVL ook de aansturing voor alle ruimtes, uiteraard gecreëerd met een oplossing van Visual Productions. De gebruiksvriendelijke B-station2 werd gecombineerd met een inprikpunt voor lichttafels. Dankzij de intelligentie van de B-station2 schakelt het DMX signaal automatisch naar het inprikpunt zodra deze wordt aangesloten op een lichttafel. De gekleurde indicatieverlichting rond de knoppen geeft duidelijk weer wat de status van de sturing is.

Dit werkt echt Monkeyproof

Darrick van Dieren | Fontys

Theatertechnicus Darrick van Dieren is werkzaam bij Fontys en begeleidt studenten en leerkrachten bij het toepassen van alle nieuwe verlichtingsarmaturen en DMX-sturingen. “Dit werkt echt Monkeyproof. Vroeger werd de verlichting vaak niet gebruikt of moesten we regelmatig problemen oplossen als gebruikers de verlichting niet aan kregen. Bij het gebruik van de B-Station2 is dit niet meer nodig. Als ik nu door de gangen loop zie ik dat de verlichting overal in gebruik is, zonder dat wij er aan te pas zijn gekomen. De samenwerking met de teams van Lichtpunt en Full AVL was geweldig fijn. Een goede planning zorgde voor een relaxte sfeer en alle deadlines werden gehaald.”

Gebruikte producten

Prolights DisplayCob FC

De Prolights DisplayCob FC is de compacte versie van de populaire StudioCob FC - perfect voor een installatie of binnenlocaties. De DisplayCob FC maakt gebruik van een 60W RGB COB LED, gecombineerd met een speciale parabolische reflector gebouwd in aluminium die een extreem heldere en homogene output.

Prolights EclFresnel JR TW

De prolights EclFresnel JrTW is een geavanceerde LED-vervanging van traditionele 650W Fresnel-lampen, met 6-kleurenmenging voor een zeer nauwkeurige reproductie van het witte spectrum van 2.800 K tot 10.000 K met hoge CRI en een uitgebreide kleurreproductie.

ProLights EclProfile FW TU B

EclProfile FW is de full white versie van de nieuwe generatie Ecl Profile profielspots en is verkrijgbaar in de varianten TU (halogeen) en DY (daglicht).
De EclProfile FW is ontworpen in dezelfde behuizing en hetzelfde optische ontwerp als de fullcolour uitvoering en voor die gebruikers die een hogere helderheid en kwaliteit op een specifiek witpunt nodig hebben, met een superieure gelijkmatigheid en scherpe focus van de nieuwe EclProfile reeks.

Prolights LUMIPAR12UQPRO5

LumiPar is een compacte ledpar ontworpen voor professioneel gebruik. De krachtige output met 4 kleuren leds zorgt voor een egale wash.