Theaters Tilburg zoekt eenvoud bij aansturen nieuwe LED horizon

Sinds enkele maanden heeft Theaters Tilburg haar nieuwe horizonverlichting in gebruik genomen. Uiteraard is dit niet meer de traditionele halogeenverlichting maar is er gekozen voor een dynamische led oplossing. Dit biedt prachtige mogelijkheden en een groot aantal effecten die er in het verleden niet waren.

Nieuwe uitdagingen

Een bijkomende uitdaging is het aantal DMX kanalen wat deze nieuwe horizonverlichting gebruikt. Kon men in het verleden volstaan met enkele dimmerkanalen, nu is dat uitgebreid tot ruim duizend DMX kanalen. Geen probleem voor de aanwezige HOG lichtsturing, maar voor reizende gezelschappen een uitdaging om dit allemaal in een korte tijd te patchen, of überhaupt het aantal kanalen beschikbaar te hebben.

Sander Noijens, medewerker van Theaters Tilburg nam contact op met Mischa Woudenberg van Full AVL Distribution. Samen bedachten ze een systeem wat geen concessies doet aan de mogelijkheden van de ledverlichting, maar wel een grote vereenvoudiging van het aansturen creëerde voor de reizende gezelschappen, die nu weer net als voorheen met vier kanalen de volledige horizon aansturen, zelfs met de gewenste ‘filterkleuren’ zoals aangegeven op hun technische lijst.

De gewenste kleuren van de lijst worden d.m.v. de aanwezige HOG aangestuurd waarna met één druk op de knop deze kleur wordt opgeslagen in een QuadCore van Visual Productions. Door deze procedure een aantal keer te herhalen, worden alle kleuren van de technische lijst vooraf opgeslagen. Deze handeling is te vergelijken met het ‘om-filteren’ van de horizon, echter kost dit veel minder tijd en mankracht.

Zodra de kleuren zijn opgeslagen kan zoals gebruikelijk elke kleur worden bestuurd met één DMX kanaal en zelfs worden gemengd met één of meerdere van de andere opgeslagen kleuren. Kortom, het gebruik zoals vroeger maar met de techniek van nu.

Theaters Tilburg is uitermate gelukkig met dit systeem wat zo eenvoudig is in gebruik dat iedereen er mee werken kan. We bedanken Sander en Theaters Tilburg voor hun bruikbare input om dit systeem te ontwikkelen en uiteraard hopen we het in meer theaters in Nederland of daarbuiten